Bij Toverlei zijn twee stukken in ontwikkeling. Beide handelen over de Tweede Wereldoorlog: Waterloo en De Bevrijding. In ‘De Bevrijding’ vertellen twaalf spelers wat die oorlog nog voor hen betekent. Verhalen van Leiderdorpers die nu leven. Twaalf verhalen: soms om te huilen, een enkele keer zelfs om te lachen. Een voorstelling die via improvisatie tot stand gaat komen. Een bijzonder project na 75 jaar bevrijding.

Het project wordt geregisseerd door Hans van Hechten.
Hans vertelt over de achtergrond van de voorstelling:

Mijn leven begon als babyboomer vlak na de Tweede Wereldoorlog. En wat ik vooral van mijn jeugd herinner was die voortdurende indeling in goede mensen en mensen die fout waren geweest in de oorlog. Dat is één deel van mijn herinneringen.

De familie van mijn moeder bezat een hotel. Dat hotel werd gerund door twee ooms en twee tantes van haar, in mijn ogen al oude mensen. Ze hebben dit tot op hoge leeftijd volgehouden. Toen werd het hotel verkocht aan de firma Heineken en het is niet lang daarna afgebrand. Het bestaat dus niet meer. Het hotel heette Waterloo, naar de beroemde veldslag tegen Napoleon.

Ik kwam daar vaak als kind en vond het een buitengewoon spannende omgeving. Er werd gefluisterd dat tijdens de oorlog Duitse soldaten daar ingekwartierd waren geweest. Waren ze fout of goed geweest, die hoteleigenaars? Die vraag heeft mij altijd mateloos geïntrigeerd en ik heb er een toneelstuk over geschreven, dat nu zijn première gaat beleven. Een tragikomedie over goed of fout zijn in de oorlog.

Dat is míjn verhaal. Maar ik bedacht: er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort verhalen. Misschien wel van nog een heel jonge generatie. En we zijn met een groot aantal spelers van Toverlei op onderzoek gegaan. Wat leeft er nu nog, wat is er nu nog over van die oorlogshistorie? Ook bij heel jonge mensen. En het was verbazingwekkend om te zien en te horen dat zelfs bij een vierde generatie nog verhalen opdoken. Verhalen die ontroeren, verhalen soms met humor, maar allemaal verhalen over goed of fout zijn in oorlogstijd. Ook in de kleine gemeenschap die Leiderdorp toentertijd was. Ook bij mensen van nu, 75 jaar na de bevrijding van ons land. Al vertellend en improviserend hebben we als groep een eigen voorstelling in elkaar gezet. In samenwerking met het Leiderdorps Museum. Een unieke voorstelling met onze geschiedenis.

Twee stukken ‘Waterloo’ en ‘De Bevrijding’: mijn verhaal en de verhalen van anderen. Verhalen om te huilen. Verhalen zelfs om te lachen. Verhalen die niet uit ons collectief geheugen zijn verdwenen.

De verhalen van ons allemaal.

Hans van Hechten
Vrienden van Theater Toverlei